Witam!
Przepraszam Was za upierdliwość...
Mam jeszcze jedną prośbę:
\(\displaystyle{ x-y+2z-t=1}\)
\(\displaystyle{ 2x-3y-z+t=-1}\)
\(\displaystyle{ x+7y -t=4}\)
Mam określić bez rozwiązywania liczbę rozwiązań...
Próbowałem zrobić to na różne sposoby badając rzA oraz rząd macierzy uzupełnionej...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&-1&2&-1&|1\\2&-3&-1&1&|-1\\1&7&0&-1&|4\end{array}\right]}\)
Próbowałem przekształcać również w ten sposób:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&1\\-1&-3&7_\\2&-1&0_\\-1&1&-1_\\1&-1&4\end{array}\right]}\)
ale żadnego wektora nie udało mi się zredukować...
Proszę o pomoc
Kroneckera-Capellego twierdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Kroneckera-Capellego twierdzenie
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&-1&2\\2&-3&-1\\1&7&0\end{array}\right|=42, \ \left|\begin{array}{ccc}1&-1&1\\2&-3&-1\\1&7&4\end{array}\right|=21.}\) Rząd macierzy głównej = rząd macierzy rozszerzonej i twierdzenie z tytułu.
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 110 razy
Kroneckera-Capellego twierdzenie
Z definicji liczyć rzędy macierzy też umiem ale mam to wykazać za pomocą operacji elementarnych...
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Kroneckera-Capellego twierdzenie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&-1&2&-1 \left|1\\2&-3&-1&1 \left|-1\\1&7&0&-1 \left|4\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2} - 2W_{1}, W_{3}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&-1&2&-1 \left|1\\0&-1&-5&3 \left|-3\\0&8&-2&0 \left|3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{2}, W_{3}+8W_{2} = \begin{bmatrix}1&0&7&-4 \left|1\\0&-1&-5&3 \left|-3\\0&8&-2&0 \left|3\end{bmatrix}}\)
RzA = Rz[A|b] układ ma 3 rówania z 4 niewiadomymi a wiec posiada nieskończenie wiele rozwiązań zaleznych od 1 parametru (ilośc parametrów - ilośc równań)
\(\displaystyle{ W_{2} - 2W_{1}, W_{3}-W_{1} = \begin{bmatrix}1&-1&2&-1 \left|1\\0&-1&-5&3 \left|-3\\0&8&-2&0 \left|3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{2}, W_{3}+8W_{2} = \begin{bmatrix}1&0&7&-4 \left|1\\0&-1&-5&3 \left|-3\\0&8&-2&0 \left|3\end{bmatrix}}\)
RzA = Rz[A|b] układ ma 3 rówania z 4 niewiadomymi a wiec posiada nieskończenie wiele rozwiązań zaleznych od 1 parametru (ilośc parametrów - ilośc równań)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Kroneckera-Capellego twierdzenie
Pisało "Mam określić bez rozwiązywania liczbę rozwiązań..."franek89 pisze:Z definicji liczyć rzędy macierzy też umiem ale mam to wykazać za pomocą operacji elementarnych...
Według mnie pokazanie tego za pomocą eliminacji zmiennych jest rozwiązywaniem układu.