Witam,
Czy ktoś wie w jaki sposób rozwiązać taki układ równań ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} f_{x} = 3x^{2} - 2y - 2 =0 \\ f_{y} = -2x + 2y + 3 = 0 \end{cases}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \begin{cases} f_{x} = -3x^{2} - y = 0 \\ f_{y} = -x + 2 - 2y = 0 \end{cases}}\)
Dziękuję.
Układ równań - pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Układ równań - pytanie
1) dodać stronami
2) z pierwszego obliczyć y i wstawić do drugiego.
Pozdrawiam.
2) z pierwszego obliczyć y i wstawić do drugiego.
Pozdrawiam.