zbadac rozwiazywalnosc ukladu
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 gru 2007, o 10:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 12 razy
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
hej mam do zbadania rozwiazywalnosc tego ukladu w zaleznosci od parametru a. Zaczelam od wyznacznika macierzy uzupelnionej i wychodza jakies kosmiczne pierwiastki, nie wiem, moze robie to zle, albo nieodpowiednim sposobem :/\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+y=2\\ 3x-y=1 \\ x+4y=a\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
mnie też wyszły kosmiczne, ale to nie przeszkadza chyba? rząd macierzy współczynników jest równy 2 niezależnie od wartości parametru a, więc nic więcej nie trzeba liczyć, możesz pisać odpowiedź.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
u mnie wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ R(A) =R(U)=2 \langle n}\) -układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru (n-R, n=3)
\(\displaystyle{ x= \frac{4+a}{13}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3a-1}{13}}\)
\(\displaystyle{ a \in R}\)
\(\displaystyle{ R(A) =R(U)=2 \langle n}\) -układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru (n-R, n=3)
\(\displaystyle{ x= \frac{4+a}{13}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3a-1}{13}}\)
\(\displaystyle{ a \in R}\)