proszę o rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{x}{0,06}=\frac{y}{0,04} \\ \frac{y}{0,04}=\frac{z}{0,1} \\ 0,0176 x^{2}+0,0211y^{2}+0,0082z ^{2} =1\end{cases}}\)
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 11 gru 2008, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1,5y=0,6z\\ y=0,4z\\ 0,0176x^2+0,0211y^2+0,0082z^2=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 0,0176\cdot (0,6)^2z^2+0,0211\cdot (0,4)^2z^2+0,0082z^2=1}\)
\(\displaystyle{ z^2(0,006336+0,003376+0,0082)=1}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{1000}{\sqrt{17912}}}\)
\(\displaystyle{ x=0,6\cdot \frac{1000}{\sqrt{17912}}}\)
\(\displaystyle{ y=0,4\cdot \frac{1000}{\sqrt{17912}}}\)
\(\displaystyle{ 0,0176\cdot (0,6)^2z^2+0,0211\cdot (0,4)^2z^2+0,0082z^2=1}\)
\(\displaystyle{ z^2(0,006336+0,003376+0,0082)=1}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{1000}{\sqrt{17912}}}\)
\(\displaystyle{ x=0,6\cdot \frac{1000}{\sqrt{17912}}}\)
\(\displaystyle{ y=0,4\cdot \frac{1000}{\sqrt{17912}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Układ równań
Będą dwa rozwiązania, bo może być też \(\displaystyle{ z=-\frac{1000}{ \sqrt{17912}}}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.