Dana jest macierz:
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} 1&2&3\\0&1&2\\1&0&1\end{bmatrix}}\)
Znajdź taką macierz A, że:
\(\displaystyle{ B^{-1}*A=A+\begin{bmatrix} 1\\0\\1\end{bmatrix}}\)
działania na macierzach
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
działania na macierzach
\(\displaystyle{ B^{-1}*A-A=\begin{bmatrix} 1\\0\\1\end{bmatrix}\ \Rightarrow\ (B^{-1}-E)A=\begin{bmatrix} 1\\0\\1\end{bmatrix}}\), gdzie E jest macierzą jednostkową stopnia 3. Jeśli macierz \(\displaystyle{ (B^{-1}-E)}\) jest odwracalna, to \(\displaystyle{ A=(B^{-1}-E)^{-1}\begin{bmatrix} 1\\0\\1\end{bmatrix}}\),
Jeśli nie, to ponieważ macierz A musi być wymiaru 3x1, to ma postać \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}}\), więc rozwiązujesz układ równań \(\displaystyle{ (B^{-1}-E)\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1\\0\\1\end{bmatrix}}\)
Pozdrawiam.
Jeśli nie, to ponieważ macierz A musi być wymiaru 3x1, to ma postać \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}}\), więc rozwiązujesz układ równań \(\displaystyle{ (B^{-1}-E)\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1\\0\\1\end{bmatrix}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 110 razy
działania na macierzach
Sprytnie;) Otrzymana macierz:
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}-2\\-\frac{1}{2}\\-1\end{array}\right]}\)
Wracając do poprzedniego zadania:
detP=0 więc nie można znaleźć \(\displaystyle{ P^{-1}}\), chyba nie ma tam rozwiązania...
\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}-2\\-\frac{1}{2}\\-1\end{array}\right]}\)
Wracając do poprzedniego zadania:
detP=0 więc nie można znaleźć \(\displaystyle{ P^{-1}}\), chyba nie ma tam rozwiązania...
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
działania na macierzach
Skoro tak, to znaczy, że podany układ wektorów nie jest bazą - macierz zmiany bazy jest zawsze odwracalna.franek89 pisze: Wracając do poprzedniego zadania:
detP=0 więc nie można znaleźć \(\displaystyle{ P^{-1}}\), chyba nie ma tam rozwiązania...
Pozdrawiam.