Jak dobrać równania K-C

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kris_IV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Jak dobrać równania K-C

Post autor: kris_IV »

Mam takie pytanie, w jaki sposób dobierać z układu te x które są parametrami? dla przykładu:

\(\displaystyle{ x_{1} - x_{2} - x_{3} =-1}\)
\(\displaystyle{ 2 x_{1} + x_{2} - x_{3} =5}\)

W takiej sytuacji, jeśli wybiorę jako parametr \(\displaystyle{ x_{3}}\) to wtedy mam wyniki takie jak w książce, a jeśli wybiorę jako parametr wybiorę \(\displaystyle{ x_{1}}\) wówczas wyniki są złe... Jest jakaś zasada wybierania tychn \(\displaystyle{ x_{n}}\) ??
miodzio1988

Jak dobrać równania K-C

Post autor: miodzio1988 »

Przyklad:
\(\displaystyle{ y= x+5}\)
wyznaczmy x:
\(\displaystyle{ x=y-5}\)
INNY WYNIK?? NIE. Po prostu wynik jest zalezny od innej zmiennej. Zatem to, ktorą zmienną sobie wyznaczysznie ma zadnego znaczenia. Wynik jest taki sam tylko jest zalezny od innej zmiennej. Przyklad , ktory Ci podalem doskonale obrazuje Twoj problem.
kris_IV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Jak dobrać równania K-C

Post autor: kris_IV »

czyli problem innych wyników z tyłu książki nie ma żadnego znaczenia?:)
miodzio1988

Jak dobrać równania K-C

Post autor: miodzio1988 »

kris_IV pisze:czyli problem innych wyników z tyłu książki nie ma żadnego znaczenia?:)
To nie są inne wyniki. Przyzwyczaj się do tego, że wynik moze miec inną postac. Oba wyniki są poprawne.
kris_IV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 2 gru 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy

Jak dobrać równania K-C

Post autor: kris_IV »

Dzięki:) już jest pomógł 334
ODPOWIEDZ