wyznacznik metoda Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sopelek111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 sty 2009, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dokad

wyznacznik metoda Gaussa

Post autor: sopelek111 »

ostatnio opuściłem pare terminów i jestem daleko w tyle. bylbym wdzieczny za pomoc
potrzebuje obliczyć wyznacznik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&9&8&2\\0&0&1&2\\0&3&0&0\\3&0&0&2\end{array}\right]}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

wyznacznik metoda Gaussa

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ =(-1)^{3+2} \cdot 3 \cdot det\begin{bmatrix}1&9&2\\0&1&2\\3&0&2\end{bmatrix} = -3(2+54-6)= -150}\)
ODPOWIEDZ