witam, miałem troche problem z obecnością na zajęciach, wiec szukam pomocy. bede bardzo wdzieczny.
otóż muszę wykonać mnożenie macierzy.
a)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&2&1\\\end{array}\right]*\left[\begin{array}{cc}4&1\\4&1\\4&1\end{array}\right]}\)
b) jest odwrotnie
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&1\\4&1\\4&1\end{array}\right]*\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&2&1\\\end{array}\right]}\)
wykonać działanie(macierze)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dokad
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wykonać działanie(macierze)
a) \(\displaystyle{ = \begin{bmatrix}24&6\\12&3\end{bmatrix}}\)
b) \(\displaystyle{ = \begin{bmatrix} 4&10&13\\4&10&13\\4&10&13\end{bmatrix}}\)
b) \(\displaystyle{ = \begin{bmatrix} 4&10&13\\4&10&13\\4&10&13\end{bmatrix}}\)