Witam jaka jest kolejność postępowania w liczeniu wyznacznika macierzy 2x3? (w pierwszym wierszu w domyśle znajdują się wersory \(\displaystyle{ i,j,k}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&0&2\end{array}\right]}\)
Wyznacznik z 2x3
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacznik z 2x3
Też tak słyszałem Jednak jakbym podstawił u góry i,j,k to otrzymałbym wynik: (0,-2,2).
A z takiego czegoś musi wyjść (0,-2,0). O co tutaj chodzi?
A z takiego czegoś musi wyjść (0,-2,0). O co tutaj chodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacznik z 2x3
Interesuje mnie iloczyn wektorowy dwóch wektorów.
Tylko że zawsze liczyłem go w taki sposób, że w pierwszym wierszu wstawiałem i,j,k.
Po raz pierwszy spotykam się z tym, że wynik się nie zgadza i chciałbym wiedzieć jaka jest technika takiego mnożenia które napisałem w pierwszym poście.
Tylko że zawsze liczyłem go w taki sposób, że w pierwszym wierszu wstawiałem i,j,k.
Po raz pierwszy spotykam się z tym, że wynik się nie zgadza i chciałbym wiedzieć jaka jest technika takiego mnożenia które napisałem w pierwszym poście.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wyznacznik z 2x3
moze, być metoda Sarrusa dla wyznacznika \(\displaystyle{ 3\times 3}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&0\\0&0&2\end{array}\right|}\)
i wychdzi \(\displaystyle{ (0,-2,0)}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&0\\0&0&2\end{array}\right|}\)
i wychdzi \(\displaystyle{ (0,-2,0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
Wyznacznik z 2x3
Dla takiej macierzy najszybciej oblicza się wyznacznik metodą rozwinięcia Laplace'a względem pierwszego wiersza.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}
\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\
a_x&a_y&a_z\\
b_x&b_y&b_z
\end{vmatrix}=
\vec{i}\begin{vmatrix}
a_y&a_z\\
b_y&b_z
\end{vmatrix}-\vec{j}\begin{vmatrix}
a_x&a_z\\
b_x&b_z
\end{vmatrix}+\vec{k}\begin{vmatrix}
a_x&a_y\\
b_x&b_y
\end{vmatrix}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}
\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\
1&0&0\\
0&0&2
\end{vmatrix}=
\vec{i}\begin{vmatrix}
0&0\\
0&2
\end{vmatrix}-\vec{j}\begin{vmatrix}
1&0\\
0&2
\end{vmatrix}+\vec{k}\begin{vmatrix}
1&0\\
0&0
\end{vmatrix}= [0, \ -2, \ 0]}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}
\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\
a_x&a_y&a_z\\
b_x&b_y&b_z
\end{vmatrix}=
\vec{i}\begin{vmatrix}
a_y&a_z\\
b_y&b_z
\end{vmatrix}-\vec{j}\begin{vmatrix}
a_x&a_z\\
b_x&b_z
\end{vmatrix}+\vec{k}\begin{vmatrix}
a_x&a_y\\
b_x&b_y
\end{vmatrix}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}
\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\
1&0&0\\
0&0&2
\end{vmatrix}=
\vec{i}\begin{vmatrix}
0&0\\
0&2
\end{vmatrix}-\vec{j}\begin{vmatrix}
1&0\\
0&2
\end{vmatrix}+\vec{k}\begin{vmatrix}
1&0\\
0&0
\end{vmatrix}= [0, \ -2, \ 0]}\)