układ dwóch równań zależny od parametrów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
prezesprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 31 sty 2006, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: prezesprezes »

Jak to rozwiązać. Ewentualnie proszę o rozwiązanie
układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi zależny od dwóch parametrów

{2y+3z=-1-x+t
{6y+7z=5-3x-t
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ 2y+3z=1-x+t \ (-3)\\ \\-6y-9y=3+3x-3t\\6y+7z=5-3x-t}\)
Dodajemy 2 rownania:
\(\displaystyle{ -2y=8-4t\\y=-4+2t}\)
teraz wystarczy podstawic i gotowe....
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: redok »

kuch2r, tam masz wyliczone "z" nie y
Ostatnio zmieniony 3 lut 2006, o 14:48 przez redok, łącznie zmieniany 2 razy.
prezesprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 31 sty 2006, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: prezesprezes »

a czemu pierwsze równanie pomnożyłeś przez -3
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: redok »

elementarne rozwiażywanie układów równań:
mnożysz przez wspólczynnik, taki żeby po dodoaniu dwóch równań dostać jedną niewiadomą.taki żeby w jednym i drugim wystąpiło tyle samo niewiadomych, tylko z przeciwnym znakiem. rozumiesz?
prezesprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 31 sty 2006, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: prezesprezes »

teraz tak
ale dałem to zadanie na innym forum i im wyniki inne wychodzą a wam inne np:
z= -4+2t
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: redok »

to powiedz co im tam wyszło? i daj od razu link do tego forum...
prezesprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 31 sty 2006, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: prezesprezes »

ja już napisałem:
z=-4+2t
y=5,5-0,5x-2,5t
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: redok »

tak z=-4+2t
kuch2r, po prostu pomylił literki, tam mzamiast y powinien być z
prezesprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 31 sty 2006, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: prezesprezes »

widzę że i ty zmieniłeś zdanie co do rozwiązania.
Wielkie dzięki za pomoć
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: redok »

długa historia, zamiast popatrzeć na twoje zadanie, zasugerowąłem sie naotatkami kuch2r, a mu tam brakuje w 1 równaniu "-" i to wprowadziło mnie w maliny.
prezesprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 31 sty 2006, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

układ dwóch równań zależny od parametrów

Post autor: prezesprezes »

Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc
ODPOWIEDZ