kombinacja liniowa pytanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

kombinacja liniowa pytanie

Post autor: tomek11 »

Mam takie pytanie
jezeli mam w poleceniu "sprawdzic czy wektor a=[2,0,4] jest liniowa kombinacja wektorow
b=[1,2,-1] ; c=[-2,1,1] ; d=[3,-1,2] "
i tworze z tego uklad
x-2y+3z=2
2x+y-z=0
-x+y+2z=4

to co wlasciwie mam potem robic? rozwiazac uklad? tzn jezeli 1 ma rozwiazanie to jest kombinacja liniowa? a jezeli nie ma to nie jest?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, o 23:18 przez tomek11, łącznie zmieniany 1 raz.
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

kombinacja liniowa pytanie

Post autor: 6hokage »

Źle robisz kolego, musisz sprawdzić czy suma iksów pomnozona przez jakieś stałe może być równa iksowi tego wektora z treści, tak samo dla y i z.
\(\displaystyle{ x-2y+3z=2}\)
\(\displaystyle{ 2x+y-z=0}\)
\(\displaystyle{ -x+y+2z=4}\)
Jeśli układ ma rozwiązanie to wektor jest kombinacją liniową, jak nie to nie jest.
tomek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

kombinacja liniowa pytanie

Post autor: tomek11 »

aaa no widze ze sie pomylilem , wiem juz o co chodzi
dzieki
ODPOWIEDZ