Mam problem z rozwiązaniem takiego układu równań wiem ze najlepiej to zrobić metodą macierzową ale na tym się kończy moja wiedza:/ proszę o pomoc:((
\(\displaystyle{ \begin{cases}
14a + 1474b + 155566c = 13,468 \\
1474a + 155566b + 16458322c = 1461,174 \\
155566a + 16458322b + 1745473366c = 158888,7 \end{cases}}\)
układ trzech równań
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 mar 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
układ trzech równań
dana macierz:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}14&1474&155566\\1474&155566&16458322\\155566&16458322&1745473366\end{array}\right|}\)
odwrotna:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}13554,9&-256,17&1,20744\\-256,17&4,84418&-0,0228\\1,20744&-0,0228&0,00010\end{array}\right|}\)
i teraz mnożysz (wyliczysz w ten sposób x,y,z) :
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}13554,9&-256,17&1,20744\\-256,17&4,84418&-0,0228\\1,20744&-0,0228&0,00010\end{array}\right| \cdot \left|\begin{array}{c}13,468\\1461,174\\158888,7\end{array}\right|= \left|\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}14&1474&155566\\1474&155566&16458322\\155566&16458322&1745473366\end{array}\right|}\)
odwrotna:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}13554,9&-256,17&1,20744\\-256,17&4,84418&-0,0228\\1,20744&-0,0228&0,00010\end{array}\right|}\)
i teraz mnożysz (wyliczysz w ten sposób x,y,z) :
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}13554,9&-256,17&1,20744\\-256,17&4,84418&-0,0228\\1,20744&-0,0228&0,00010\end{array}\right| \cdot \left|\begin{array}{c}13,468\\1461,174\\158888,7\end{array}\right|= \left|\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 mar 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta