odwzorowanie, podac Kerf, Imf, bazy, wymiary

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
iks_iks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 8 lut 2009, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

odwzorowanie, podac Kerf, Imf, bazy, wymiary

Post autor: iks_iks »

Znaleźć odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ f:R ^{3} \rightarrow R ^{2}}\) spełniające warunki:
\(\displaystyle{ f(1,1,1)=(1,2)}\)
\(\displaystyle{ f(1,0,0)=(1,0)}\)
\(\displaystyle{ f(0,1,1)=(0,0)}\).

Podać Kerf, Imf, ich bazy i wymiary.


Prosiłbym o w miarę dokładne rozwiązanie. Miałem to na egzaminie i pewnie będzie podobne na poprawce.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

odwzorowanie, podac Kerf, Imf, bazy, wymiary

Post autor: liu »

To jest najbardziej standardowe zadanie z algebry liniowej jakie istnieje. Czy ty byles w ogole na jakichs cwiczeniach, wykladzie?
Pomijam fakt, ze zle przepisales tresc - przy tej tresci takie odwzorowanie nie istnieje, bo
\(\displaystyle{ f(1,1,1) = f(1,0,0) + f(0,1,1) = (1,0) + (0,0),}\) a pierwszy warunek mowi, ze to nie (1,0) a (1,2).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

odwzorowanie, podac Kerf, Imf, bazy, wymiary

Post autor: mol_ksiazkowy »

Quote:
Znaleźć odwzorowanie liniowe

np \(\displaystyle{ f(x,y,z)=(x, y-z)}\)
wtedy ker (f) ma wymiar 1 ., itd
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

odwzorowanie, podac Kerf, Imf, bazy, wymiary

Post autor: liu »

To nie jest odwzorowanie liniowe spelniajace warunki zadania. Takowe nie istnieje
iks_iks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 8 lut 2009, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

odwzorowanie, podac Kerf, Imf, bazy, wymiary

Post autor: iks_iks »

liu pisze:Czy ty byles w ogole na jakichs cwiczeniach, wykladzie?
Pomijam fakt, ze zle przepisales tresc
daruj se, co?
a jeśli masz jakieś wątpliwości co do przepisania zadania, to może najpierw zapytaj czy się nie pomyliłem, a nie pisz głupot.
ODPOWIEDZ