Witam,
potrzebuje pomocy, nie wiem jak rozwiązać ten układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+3y=1\\-x+2y=-3\\3x+y=4\end{array}}\)
robię to tak
\(\displaystyle{ \left| A\right|}\) = \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc} 2&3\\-1&2&\end{array}\right|}\) = 7
\(\displaystyle{ \left| U\right|}\) = \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&3&1\\-1&2&-3\\3&1&4\end{array}\right|}\) = 0
i tu powstają moje pytania, czy ten uklad jest sprzeczny? czy mam "zrobic" (nie wiem jak to sie fachowo określa)
\(\displaystyle{ \left|U\right|}\) o wymiarach 2x2 ?
z tym sie wiąże pytanie czy
\(\displaystyle{ \left|U \right|}\) może być = 0 ?
Byłbym bardzo wdzieczny za rozwiązanie tego układu i wytłumaczenie jak to zrobic
z góry dzieki za pomoc
P.S. robilismy takie rownania tylko za pomocą wzorów Cramera i tw. Capellego wiec prosiłbym o stasowanie tych rzeczy
układ rownań
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
układ rownań
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&3 \left|1\\-1&2 \left| -3\\3&1 \left 4\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ zamiana \ W_{1} \ z \ W_{2} \begin{bmatrix}-1&2 \left| -3\\2&3 \left|1\\3&1 \left 4\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}+2W_{1}, W_{3}+3W_{1} \begin{bmatrix}-1&2 \left| -3\\0&7 \left|-5\\0&7 \left -5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \ pomijamy \, W_{1} \cdot (-1), W_{2} \cdot \frac{1}{7} \begin{bmatrix}1&-2 \left| 3\\0&1 \left|- \frac{5}{7} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1} + 2W_{2} \begin{bmatrix}1&0 \left| \frac{11}{7} \\0&1 \left|- \frac{5}{7} \end{bmatrix}}\)
Tak więc układ równań jest oznaczony i posiada jedno rozwiazanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{11}{7} \\ y=- \frac{5}{7} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ zamiana \ W_{1} \ z \ W_{2} \begin{bmatrix}-1&2 \left| -3\\2&3 \left|1\\3&1 \left 4\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}+2W_{1}, W_{3}+3W_{1} \begin{bmatrix}-1&2 \left| -3\\0&7 \left|-5\\0&7 \left -5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \ pomijamy \, W_{1} \cdot (-1), W_{2} \cdot \frac{1}{7} \begin{bmatrix}1&-2 \left| 3\\0&1 \left|- \frac{5}{7} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1} + 2W_{2} \begin{bmatrix}1&0 \left| \frac{11}{7} \\0&1 \left|- \frac{5}{7} \end{bmatrix}}\)
Tak więc układ równań jest oznaczony i posiada jedno rozwiazanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{11}{7} \\ y=- \frac{5}{7} \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
układ rownań
To ja może dodam tylko,że odpowiedź na twoje pytania kryje się w twierdzeniu Kroneckera-Capelli-ego.
Wartość U nie ma znaczenia, ważne żeby rząd macierzy U nie był wiekszy od rzędu ,macierzy
utworzonej ze współczynników przy zmiennych, tylko wtedy układ jest niesprzeczny. A jak nie wiesz co to jest rzad macierzy i nie znasz tw.K-C to się najpierw tego naucz i potem ewentualnie zadawaj pytania.-- 27 mar 2009, o 19:17 --Drobne przejęzyczenie, rząd U nie może być mniejszy od rzędu macierzy ze współczynników.
Wartość U nie ma znaczenia, ważne żeby rząd macierzy U nie był wiekszy od rzędu ,macierzy
utworzonej ze współczynników przy zmiennych, tylko wtedy układ jest niesprzeczny. A jak nie wiesz co to jest rzad macierzy i nie znasz tw.K-C to się najpierw tego naucz i potem ewentualnie zadawaj pytania.-- 27 mar 2009, o 19:17 --Drobne przejęzyczenie, rząd U nie może być mniejszy od rzędu macierzy ze współczynników.
układ rownań
dzieki Agulka
tylko chodzilo mi wlasnie o inną metode, wyznaczników. Tą którą Ty sie posłuzyłas nie stosowalismy.
wynik \(\displaystyle{ \left|U\right|}\) nie ma znaczenia? wiem ze ważny jest rz(U) ale to ze \(\displaystyle{ \left|U\right|}\) = 0 ? nie jest tak ze gdy jest = 0 to z wyznacznika np. o wymiarach 3x3 robię 2x2 żeby wynik był \(\displaystyle{ \neq}\) 0?
tylko chodzilo mi wlasnie o inną metode, wyznaczników. Tą którą Ty sie posłuzyłas nie stosowalismy.
wynik \(\displaystyle{ \left|U\right|}\) nie ma znaczenia? wiem ze ważny jest rz(U) ale to ze \(\displaystyle{ \left|U\right|}\) = 0 ? nie jest tak ze gdy jest = 0 to z wyznacznika np. o wymiarach 3x3 robię 2x2 żeby wynik był \(\displaystyle{ \neq}\) 0?
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
układ rownań
Tak, ale gdyby 2x2 był dalej równy zero to nadal może być niesprzeczny bo ważne są rzędy, pewnie jak równa się zero to trzeba zmniejszyć wielkość macierzy, ale chodziło mi o to, że w ogólności trzeba patrzeć na to czy zgadzaja się rzędy, a nie na to czy wyznacznik tej największej macierzy jest równy 0.
- Axis
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: North
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
układ rownań
Zatem uściślę: układ równań liniowych ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy gdy rząd macierzy współczynników (rzA) jest równy rzędowi macierzy uzupełnionej (rzU), przy czym:
# jeżeli rzA=rzU=n, gdzie n to liczba niewiadomych układu (liczba kolumn macierzy A), to układ jest oznaczony
# jeżeli rzA=rzU<n, to układ jest nieoznaczony, a nieskończony zbiór jego rozwiązań zależy od (n-r) parametrów, których wartość zawiera się w zbiorze liczb rzeczywistych.
Oczywistym jest że jeżeli rzA \(\displaystyle{ \neq}\) rzU to układ jest sprzeczny.
# jeżeli rzA=rzU=n, gdzie n to liczba niewiadomych układu (liczba kolumn macierzy A), to układ jest oznaczony
# jeżeli rzA=rzU<n, to układ jest nieoznaczony, a nieskończony zbiór jego rozwiązań zależy od (n-r) parametrów, których wartość zawiera się w zbiorze liczb rzeczywistych.
Oczywistym jest że jeżeli rzA \(\displaystyle{ \neq}\) rzU to układ jest sprzeczny.