Układ równań z czterema niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
misha_kasparov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2006, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolków
Podziękował: 2 razy

Układ równań z czterema niewiadomymi

Post autor: misha_kasparov »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Kombinowałem już Gaussem, ale nie mogę dojść do wyniku ani jednej niewiadomej.
\(\displaystyle{ \begin{cases}-x _{2}+x _{4}=-10\\-x _{1}-x _{2}+2x _{3}+4x _{4}=34\\x _{1}+x _{2}+x _{3}+x _{4}=28\\x _{1}-x _{2}+x _{3}=-4\end{cases}}\)

I bardziej chodzi mi tutaj o tok postępowania, bo same wyniki znam:
\(\displaystyle{ x _{1}=-3,5}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=12,4}\)
\(\displaystyle{ x _{3}=11,9}\)
\(\displaystyle{ x _{4}=5,2}\)
Są to wartości przybliżone, ponieważ wyliczone przez program konstrukcyjny, więc znaki też mogą być odwrotne.-- 25 marca 2009, 19:33 --Problem już rozwiązany, można usunąć temat.
ODPOWIEDZ