Witam
Otóż mam takie zadanie :
1)
Znaleźć macierz kwadratową X stopnia 2 dla ktorej
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\2&1\end{array}\right]X\left[\begin{array}{cc}1&3\\1&2\end{array}\right]=
\left[\begin{array}{cc}3&3\\2&2\end{array}\right]}\)
2) Obliczycz \(\displaystyle{ detA^4}\)
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}sin\alpha&cos\alpha&0\\-cos\alpha&sin\alpha&0\\0&0& -2\end{array}\right]}\)
Czy można przy takim zadaniu, najpierw obliczyć wyznacznik detA a potem podnieść go do 4 ..?
Bede wdzieczna za pomoc
Macierz kwadratowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Macierz kwadratowa.
Tak.Prawdziwe jest tw Cauchyego o wyznacznikach,które mówi że wyznacznik iloczynu macuerzy równy jest iloczynowi wyznaczników.
- delightful
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Macierz kwadratowa.
1) Mamy tu taką sytuację
\(\displaystyle{ A\cdot X\cdot B=C}\)
trzeba znalezc \(\displaystyle{ A^{-1}}\) oraz\(\displaystyle{ B^{-1}}\) i przemnożyć obustronnie w ten sposób
\(\displaystyle{ A^{-1}A\cdot X\cdot BB^{-1}=A^{-1}CB^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A\cdot X\cdot B=C}\)
trzeba znalezc \(\displaystyle{ A^{-1}}\) oraz\(\displaystyle{ B^{-1}}\) i przemnożyć obustronnie w ten sposób
\(\displaystyle{ A^{-1}A\cdot X\cdot BB^{-1}=A^{-1}CB^{-1}}\)