Metoda Gaussa...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
abelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 mar 2009, o 14:13
Płeć: Mężczyzna

Metoda Gaussa...

Post autor: abelo »

Jak rozwiazac uklad rownan metoda eliminacji Gaussa:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y+z=1\\-4x+8y-4z=-4\\2x+3y-z=3 \end{array}}\)
Probowalem inny sposobem ale wszstkie wyznaczniki sa rowne o. Wzory Cramera.
A na cwiczeniach powiedzieli zeby rozwiazac metoda eliminacji Gaussa.
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Brzytwa »

Jak wyznaczniki wszystkie są równe 0, to oznacza, że układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań. I faktycznie - 1 i 2 równania są równoważne. Wystarczy pomnożyć pierwsze przez -4 i dostajemy drugie.
abelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 mar 2009, o 14:13
Płeć: Mężczyzna

Metoda Gaussa...

Post autor: abelo »

Ok. Ale jak wykazac metoda eliminacji Gaussa ze ten układ ma nieskonczenie wiele rozwiazan?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Rogal »

Samo wyjdzie, po prostu ją zastosuj.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Mariusz M »

abelo pisze:Ok. Ale jak wykazac metoda eliminacji Gaussa ze ten układ ma nieskonczenie wiele rozwiazan?
Za pomocą metody eliminacji Gaussa liczysz rzędy a następnie korzystasz w twierdzenia Kroneckera-Capellego
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Rogal »

Pierdzielisz.
Za pomocą eliminacji Gaussa wyznacza się kolejno zmienne w zależności od innych, aż dojdzie się do ostatniej. W tym przypadku po prostu okaże się, że jednej zmiennej nie uda się wyznaczyć i od niej będą zależne wszystkie inne, więc istotnie będzie nieskończenie wiele rozwiązań.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Mariusz M »

Rogal pisze:Pierdzielisz.
Za pomocą eliminacji Gaussa wyznacza się kolejno zmienne w zależności od innych, aż dojdzie się do ostatniej. W tym przypadku po prostu okaże się, że jednej zmiennej nie uda się wyznaczyć i od niej będą zależne wszystkie inne, więc istotnie będzie nieskończenie wiele rozwiązań.
Można za pomocą metody elimiacji Gaussa policzyć rzędy macierzy głównej i dołączonej
Jeżeli rzędy są równe to rozwiązanie istnieje
Jeżeli rzędy są różne od liczby niewiadomych to wtedy jest nieskończenie wiele rozwiązań
które można sparametryzować
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Rogal »

A możesz to zrobić?
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: xiikzodz »

Rogal, jest to bardzo proste - wymaga elementarnej wiedzy nt. równań. Wyręczę użytkownika w tym niewdzięcznym zadaniu wypisywania tych trywialności...

Chodzi o rzędy dwóch macierzy:

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&-2&1\\-4&8&-4\\2&3&-1\end{pmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&-2&1&|&1\\-4&8&-4&|&-4\\2&3&-1&|&3\end{pmatrix}}\)

Te kreski po to, żeby było sugestywniej na temat obiektu, który zwykło się nazywać macierzą dołączoną układu niejednorodnego.

Metoda polega na tym, że bada się rzędy obu macierzy, do czego wygodnie jest zastosować metodę eliminacji dla macierzy dołączonej (przy okazji automatycznie dla głównej).

W tym przypadku metoda daje wynik natychmiast. Po dodaniu pierwszego wiersza raz pomnożonego przez 4, a raz przez -2 oraz po zamianie miejscami wierszy 2 i 3 otrzymujemy:

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&-2&1&|&1\\0&7&-3&|&1\\0&0&0&|&0\end{pmatrix}}\)

Skąd widać, że rzędy macierzy głównej i dołączonej są równe 2. Jak to mariuszm uczynnie napisał z równości rzędów wynika istnienie rozwiązań, zaś z faktu, że te rzędy są mniejsze od 3 wynika, że jest ich nieskończenie wiele i że wystarczy uznać jedną ze zmiennych za parametr, co wygląda tak:

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&-2&|&1-z\\0&7&|&1+3z\end{pmatrix}}\)

i wówczas pozostaje wypisać rozwiązanie układu 2x2 w postaci górnotrójkątnej:


\(\displaystyle{ y=\frac{1+3z}{7}}\)

\(\displaystyle{ x=1-z+2y=1-z+2\cdot \frac{1+3z}{7}=\frac {9-z}{7}}\)

Rogal, jeśli miałeś mało do czynienia z algebrą liniową, to może ci się wydawać, że to zawiłe, ale w rzeczywistości jest to niemal optymalny z punktu widzenia złożoności obliczeniowej sposób. W szczególności oznacza to tyle, że jak od razu nie widać, to warto spróbować tak, jak zasugerował mariuszm. Zwłaszcza wtedy, gdy w treści zadania stoją słowa "Metoda Gaussa"
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Rogal »

Wszystko pięknie, tyle to ja się orientuję w algebrze liniowej.
Tylko, że jednak w metodzie eliminacji Gaussa nie chodzi o liczenie rzędów. Nie sądzę również, by w ogóle za czasów Gaussa pojęcie rzędu istniało.
Mam nadzieję jednak, że wszyscy wiemy, co dokładnie mówi algorytm nazywany "metodą eliminacji Gaussa".
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: xiikzodz »

W metodach na ogół o nic nie chodzi. Metody się stosuje. Gauss stosował "metodę eliminacji Gaussa" zagadnień astronomicznych (przy okazji metody najmniejszych kwadratów). Co nie oznacza, że nie można tej metody zastosować do liczenia rzędów. Pojęcie "rzędu" było znane 2000 lat przed Gaussem. Oczywiście nie w formie rzędu macierzy, tylko właśnie w formie liczby swobodnych parametrów układu równań, których liczbę Chińczycy potrafili ustalić bez rozwiązywania równania, lecz właśnie z użyciem eliminacji.

Wyznaczanie rzędów macierzy to aktualnie jedno z podstawowych zastosowań metody eliminacji Gaussa.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Metoda Gaussa...

Post autor: Rogal »

Dobra dobra, nie kłóćmy się jałowo, grunt, że wiadomo o co chodzi obu stronom :)
ODPOWIEDZ