przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: Tinia »

O przekształceniu liniowym L wiadomo, ze L(1,1,1)=(2,1,-1). L(1,1,0)=(0,0,-3); L(1,0,0)=(-1,0,2). Wyznaczyć L(3,0,5)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: Kartezjusz »

Wzkazówka: Wyraź wektor [3,0,5] jako kombinację liniową wektorów [1,1,1], [1,1,0],[1,0,0 ]
i skorzystaj z addytywnośći i multiplikatywności przekształceń
L(x)+L(y)=L(x+y)
Lf(x)=Lf(kx)
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: Tinia »

\(\displaystyle{ [3,0,5]= \alpha_{1}[1,1,1]+ \alpha_{2}[1,1,0]+ \alpha_{3}[1,0,0]}\)
i wyszło \(\displaystyle{ \alpha_{1}=5 ; \alpha_{2}=-5 ; \alpha_{3}=3}\)
i nie wiem o co dalej chodzi:(
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: Kartezjusz »

Postaw współczynniki przy wartościach w przekształcenia i wykonaj działania
ODPOWIEDZ