Element neutralny,element odwrotny,rownanie prostej-zadania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Honey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 lis 2005, o 13:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 13 razy

Element neutralny,element odwrotny,rownanie prostej-zadania

Post autor: Honey »

1.Znaleźć element neutralny i odwrotny

a*b=a+b+ab


2. Napisac równanie prostej (1.2.3) [2,3,5]


Z góry dzieki.


Edit by Tomek R.: Zapoznaj sie z regulaminem. Tym razem temat poprawilem.
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Element neutralny,element odwrotny,rownanie prostej-zadania

Post autor: PawelJan »

1. Element neutralny N dla działania to taki, dla którego a*N=N*a=a.

Podstawmy więc: działanie jest zdefiniowane jako a*b=a+b+ab, czyli my szukamy takiego N, dla którego a*N=a+N+aN=a, więc N(1+a)=0, skąd N=0 dla a nie równego -1.

Element odwrotny do danego to takie A, dla którego a*A=N, czyli u nas a+A+aA=N, czyli a+A(1+a)=0, czyli A=-a/(1+a).

2. ... 050411.pdf
Honey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 lis 2005, o 13:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 13 razy

Element neutralny,element odwrotny,rownanie prostej-zadania

Post autor: Honey »

Może jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki do drugiego zadania.
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Element neutralny,element odwrotny,rownanie prostej-zadania

Post autor: PawelJan »

Masz tam wzór wypisany. Dotyczy on punktu i wektora równoległego do prostej - punkt masz którykolwiek, zaś współrzędne wektora to będą różnice współrzędnych tych dwóch Twoich punktów. Może nie doczytałaś, strona 16.
ODPOWIEDZ