Witam!
proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 3 zadań:'
1) Wykonując operacje elementarne na wierszach lub kolumnach podanej macierzy obliczyć jej rząd
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&0\\4&5&7\\1&-1&4\\2&4&2\end{bmatrix}}\)
2) Sprowadzając podana macierz do postaci schodkowej wyznaczyć jej rząd:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\1&2&3&4&6\\-1&-2&-3&5&-3\end{bmatrix}}\)
3) Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+5y=\\-3x+6y=15\end{cases}}\)
Zadań tego typu mam masę do rozwiązania. Jednak nie mam żadnego wzoru na jakim mógłbym się oprzeć rozwiązując je. Dlatego bardzo proszę o dokładne rozwiązanie tych przykładów. Serdecznie dziękuje!
3 zadania z macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
3 zadania z macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&0\\4&5&7\\1&-1&4\\2&4&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-4W_{1}, W_{3}-W{1}, W_{4}-2W_{1} = \begin{bmatrix}1&3&0\\0&-7&7\\0&-41&4\\0&-2&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}- \frac{7}{4}W_{3}, W_{4}-2W_{3} = \begin{bmatrix}1&3&0\\0&0&0\\0&-4&4\\0&02&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Rz = 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\1&2&3&4&6\\-1&-2&-3&5&-3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-W_{1}, W{4}+W{1} = \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\0&0&0&3&1\\0&0&0&6&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{4}-2W_{3} = \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\0&0&0&3&1\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Rz=3}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-4W_{1}, W_{3}-W{1}, W_{4}-2W_{1} = \begin{bmatrix}1&3&0\\0&-7&7\\0&-41&4\\0&-2&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}- \frac{7}{4}W_{3}, W_{4}-2W_{3} = \begin{bmatrix}1&3&0\\0&0&0\\0&-4&4\\0&02&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Rz = 2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\1&2&3&4&6\\-1&-2&-3&5&-3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-W_{1}, W{4}+W{1} = \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\0&0&0&3&1\\0&0&0&6&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{4}-2W_{3} = \begin{bmatrix} 1&2&3&1&5\\0&4&7&1&2\\0&0&0&3&1\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ Rz=3}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
3 zadania z macierzy
No raczej trudno stworzyć ogólny wzór dla nieskończonej ilości macierzy o nieskończonej ilości rozmiarów.Vitaliss pisze:Jednak nie mam żadnego wzoru na jakim mógłbym się oprzeć rozwiązując je.
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~msekowsk/
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: malopolskie
- Podziękował: 1 raz
3 zadania z macierzy
pisząc wzór miałem na myśli jakiś schemat. Zobaczyc chodz jedno rozwiazane zadanie... by na podstawie niego próbowac rozwiazywac nastepne