Udowodnij, że wartość bezwzględna z iloczynu mieszanego 3 wektorów jest równa objętości równoległościanu rozpiętego na tych wektorach zaczepionych we wspólnym początku.
\(\displaystyle{ V=|\vec{a} \times \vec{b}| \cdot |cos \alpha | \cdot |\vec{c}|}\), gdzie \(\displaystyle{ cos \alpha}\)jest kątem między wektorem \(\displaystyle{ \vec{c}}\), a wysokością równoległościanu.
Jak pokazać związek między tym wzorem na objętość a tym: \(\displaystyle{ |(\vec{a} \times \vec{b}) \circ \vec{c}|}\) ?
Dowód na objętość równoległościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 4 sty 2011, o 13:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 16 razy
Dowód na objętość równoległościanu.
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Prosiłbym o pomoc w udowodnieniu, że iloczyn \(\displaystyle{ \vec{a}\cdot( \vec{b} \times \vec{c})}\) jest równy objętości równoległościanu zbudowanego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b}, \vec{c}}\).
Prosiłbym o pomoc w udowodnieniu, że iloczyn \(\displaystyle{ \vec{a}\cdot( \vec{b} \times \vec{c})}\) jest równy objętości równoległościanu zbudowanego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b}, \vec{c}}\).