rozkład macierzy i jej odwrotność.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

rozkład macierzy i jej odwrotność.

Post autor: enriqe »

mógłby Ktoś rozłożyć tę macierz na czynniki:
1. rozkład na dwa czynniki trójkatne:
\(\displaystyle{ N = r^{T} \cdot r}\)

2.obliczenie odwrotności \(\displaystyle{ r^{-1}}\) czynnika trójkątnego \(\displaystyle{ r}\) takiego, że:
\(\displaystyle{ r^{-1} \cdot r = E}\)

obliczenie odwrotności macierzy jako iloczyn dwóch czynników trójkątnych:
\(\displaystyle{ N^{-1} = r^{-1} \cdot (r^{-1})^{T}}\)

E - macierz jednostkowa

oto macierz:

N = \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&1&0\\1&3&1\\0&1&2\end{array}\right|}\)-- 22 mar 2009, o 18:27 --heh już nie trzeba poradziłem sobie z tym . tak szczerze to nie bylo takie trudne hehe
ODPOWIEDZ