Mam jeszcze ostatnie pytania do 2 układów równań. pierwszy układ to:
a)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y+z=1\\-4x+8y-4z=-4\\2x+3y-z=3 \end{array}}\)
mam go również rozwiązać za pomocą macierzy. Utworzyłam taką macierz :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&1\\-4&8&-4\\2&3&-1\end{bmatrix}}\)
której wyznacznik wyszedł mi 0. co robić dalej bo nie mam zielonego pojęcia co w takim przypadku.
i drugi układ równań:
b) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 4x+3y-z+u=1\\x+y-2u=2\\x-2y+4z=0\\y+u=3 \end{array}}\)
i tu już zupełnie nie wiem co robić:)
Proszę o pomoc. W łatwiejszych przykladach sobie radzę ale takich przykładów nie bralismy na lekcji. Z góry dzieki-- 22 mar 2009, o 00:33 --to jeszcze raz ja co do przykładu b) to wyznacznik 4 stopnia wyszedł mi 45 zatem czy dalej powinnam wyliczać |Ax| |Ay| |Az| i |Au|podstawiając wyrazy wolne kolejno pod x , y, z i u w uzyskanej z tego układu macierzy kwadratowej? czy to oto chodzi:)?
Problem z rozwiązaniem 2 układów równań
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Problem z rozwiązaniem 2 układów równań
W pierwszym Metoda Sarrusa, a w drugim metoda podwyznacznikowa. I źle masz \(\displaystyle{ W}\) w pierwszym. wygląda on tak:
\(\displaystyle{ a b c a b\\....}\) i w każdym dodajesz pierwsze dwie litery czyli liczby.
\(\displaystyle{ a b c a b\\....}\) i w każdym dodajesz pierwsze dwie litery czyli liczby.
Problem z rozwiązaniem 2 układów równań
dalej nie rozumiem moglby ktos to rozwiązać? wyznacznikw pierwszym metoda tego sarrusa wlasnie wychodzi mi 0.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Problem z rozwiązaniem 2 układów równań
\(\displaystyle{ W:}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&1&1&-2\\-4&8&-4&-4&8\\2&3&-1&2&3\end{bmatrix}}\)
I o ile się nie pomyliłem W=-16.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&1&1&-2\\-4&8&-4&-4&8\\2&3&-1&2&3\end{bmatrix}}\)
I o ile się nie pomyliłem W=-16.
Problem z rozwiązaniem 2 układów równań
-8+16-12-(16-12-8)= -8+16-12-16+12+8=0 aż sie prosi by było zero:) zresztą to pewne bo mam program do macierzy i wychodzi zero tylko nie wiem co dalej .
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Problem z rozwiązaniem 2 układów równań
Twój wyznacznik jest zły.
A to jest najlepsze...zresztą to pewne bo mam program do macierzy i wychodzi zero tylko nie wiem co dalej .