układ równań za pomocą macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
izulka_nh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 mar 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

układ równań za pomocą macierzy

Post autor: izulka_nh »

Cześć mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y=1\\-4x+8y=-8\\3x+y=-3 \end{array}}\)

narazie obliczyłam rząd macierzy A

A= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2\\-4&8\\3&1\end{bmatrix}}\)

i wynosi on 2

oraz rząd macierzy U

U= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&1\\-4&8&-8\\3&1&-3\end{bmatrix}}\)

ktory zaś wynosi 3 no i kompletnie nie wiem co robić dalej:( jeśli rzędy się nie zgadzają. Bardzo proszę was o pomoc bo sama nie moge się doszukać na internecie jak to rozwiązać ponieważ mało jest przykladów na liczbach. Pozdrawiam!
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

układ równań za pomocą macierzy

Post autor: agulka1987 »

Jeżeli rzad macierzy uzupełnionej jest wiekszy od rzedu macierzy głównej mamy do czynienia z układem sprzecznym.
izulka_nh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 mar 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

układ równań za pomocą macierzy

Post autor: izulka_nh »

i co dalej bo ja nie wiem jak to dalej rozwiązać?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

układ równań za pomocą macierzy

Post autor: agulka1987 »

Układ jest sprzeczny więc na tym koniec
izulka_nh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 mar 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

układ równań za pomocą macierzy

Post autor: izulka_nh »

dzięki:)
ODPOWIEDZ