2ie niewiadome w równaniu macierzowym
2ie niewiadome w równaniu macierzowym
Jak obliczyć takie równanie?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\7&2&0\\3&4&-1\end{array}\right]\cdot\mathrm{X}=\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&1\\8&4\end{array}\right]\cdot(5\mathrm{I}-\left[\begin{array}{ccc}1\\-2\end{array}\right]\cdot\left[\begin{array}{ccc}2\\1\end{array}\right]^{T})}\)
Oczywiście wyznacznik pierwszej macierzy wychodzi \(\displaystyle{ detA = -2 \neq0}\)
także można pomnożyć przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
Ostatnie 2ie macierze też można wymorzyć, zostaje \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1\\-4&-2\end{array}\right]}\)
po przemnożeniu lewostronnie mam coś takiego:
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\-3\frac{1}{2}&\frac{1}{2}&0\\-11&2&-1\end{array}\right]\cdot(\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&1\\8&4\end{array}\right]\cdot\mathrm{I}-\left[\begin{array}{ccc}\frac{2}{5}&\frac{1}{5}\\-4\frac{1}{4}&-2\frac{1}{2}\end{array}\right])}\)
iii co dalej?
moze z tym \(\displaystyle{ \mathrm{I}}\) coś nie tak, może tego się nie skraca...
Gdyby nie ten minus to mnożę 2 macierze i następne i mam \(\displaystyle{ \mathrm{X}=macierz\cdot\mathrm{I}}\)
Uśmiecham się o pomoc.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\7&2&0\\3&4&-1\end{array}\right]\cdot\mathrm{X}=\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&1\\8&4\end{array}\right]\cdot(5\mathrm{I}-\left[\begin{array}{ccc}1\\-2\end{array}\right]\cdot\left[\begin{array}{ccc}2\\1\end{array}\right]^{T})}\)
Oczywiście wyznacznik pierwszej macierzy wychodzi \(\displaystyle{ detA = -2 \neq0}\)
także można pomnożyć przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
Ostatnie 2ie macierze też można wymorzyć, zostaje \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1\\-4&-2\end{array}\right]}\)
po przemnożeniu lewostronnie mam coś takiego:
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\-3\frac{1}{2}&\frac{1}{2}&0\\-11&2&-1\end{array}\right]\cdot(\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&1\\8&4\end{array}\right]\cdot\mathrm{I}-\left[\begin{array}{ccc}\frac{2}{5}&\frac{1}{5}\\-4\frac{1}{4}&-2\frac{1}{2}\end{array}\right])}\)
iii co dalej?
moze z tym \(\displaystyle{ \mathrm{I}}\) coś nie tak, może tego się nie skraca...
Gdyby nie ten minus to mnożę 2 macierze i następne i mam \(\displaystyle{ \mathrm{X}=macierz\cdot\mathrm{I}}\)
Uśmiecham się o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
2ie niewiadome w równaniu macierzowym
Czy mozesz rozwinąć odpowiedź, bo nie rozumiem.-- 18 mar 2009, o 09:16 --czy chodzi o odjęcie \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&0\\0&5\end{array}\right]}\) po pomnożeniu ostatnich 2ch macierzy ?
zamiast dzielić je przez 5
zamiast dzielić je przez 5
2ie niewiadome w równaniu macierzowym
Podzieliłem wynik (ostatnich 2ch macierzy po ich pomnożeniu) przez 5,
ale w trakcie rozmowy Kartezjusz dał mi do zrozumienia iż należy 5I zamienić na macierz jednostkową.
Co prawda nie dostałem potwierdzenia, jednakże prawdopodobnie tak mam zadziałać.
Usiądę wieczorem i poproszę o skonfrontowanie wyniku końcowego.
ale w trakcie rozmowy Kartezjusz dał mi do zrozumienia iż należy 5I zamienić na macierz jednostkową.
Co prawda nie dostałem potwierdzenia, jednakże prawdopodobnie tak mam zadziałać.
Usiądę wieczorem i poproszę o skonfrontowanie wyniku końcowego.
- Axis
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: North
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
2ie niewiadome w równaniu macierzowym
No wiadomo że \(\displaystyle{ 5I=\begin{bmatrix} 5&0\\0&5\end{bmatrix}. 5I}\) napisałem tylko dla uproszczenia. No i musisz oczywiście macierz jednostkową dopasować wymiarem tak aby była możliwość odjęcia od niej macierzy kwadratowej drugiego stopnia, czyli tak jak napisałem.Repetytor pisze:Podzieliłem wynik (ostatnich 2ch macierzy po ich pomnożeniu) przez 5,
ale w trakcie rozmowy Kartezjusz dał mi do zrozumienia iż należy 5I zamienić na macierz jednostkową.
2ie niewiadome w równaniu macierzowym
Jeśli mogę prosić o konfrontacje wyniku
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{ccc}1&8\\1 \frac{1}{2} &-25 \frac{1}{2} \\-31&-98\end{array}\right]}\)
Jeśli możecie, dajcie info czy jest błąd cy wynik jest prawidłowy.
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{ccc}1&8\\1 \frac{1}{2} &-25 \frac{1}{2} \\-31&-98\end{array}\right]}\)
Jeśli możecie, dajcie info czy jest błąd cy wynik jest prawidłowy.