\(\displaystyle{ X^2=\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
przerobić to na układ 4 równań ?
potęgowanie macierzy
- miss.waikiki
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 28 sty 2008, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Waikiki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
potęgowanie macierzy
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\) * \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
Wymnóż lewą stronę równania. Dalej już umiesz, mam nadzieję.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\) * \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
Wymnóż lewą stronę równania. Dalej już umiesz, mam nadzieję.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
potęgowanie macierzy
Może tak:
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] \\ X^{T}= \left[\begin{array}{cc}a&c\\b&d\end{array}\right] \\ X-iX^{T}= \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}ia&ic\\ib&id\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc}4a&0\\6-2i&-2\end{array}\right]}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] \\ X^{T}= \left[\begin{array}{cc}a&c\\b&d\end{array}\right] \\ X-iX^{T}= \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}ia&ic\\ib&id\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc}4a&0\\6-2i&-2\end{array}\right]}\)
Pozdrawiam.
- Axis
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: North
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
potęgowanie macierzy
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} \frac{4i}{1-i} &1+3i\\3-i& \frac{2}{i-1}\end{bmatrix}}\)
Mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze?
Mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze?