Znaleśc rozwiązanie układu równań
\(\displaystyle{ y+z=6}\)
\(\displaystyle{ 3x-y+z=-7}\)
\(\displaystyle{ x+y-3z=-13}\)
Znaleśc rozwiązanie układu równań
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Znaleśc rozwiązanie układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} y+z=6 \\ 3x-y+z=-7 \\ x+y-3z=-13\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=6-z \\ 3x-(6-z)+z=-7 \\ x+6-z-3z=-13 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=6-z\\ 3x+2z+1=0 \\ x-4z+19=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 3x+2z+1=x-4z+19=0}\)
\(\displaystyle{ 2x=-6z+18}\)
\(\displaystyle{ x=-3z+9}\)
\(\displaystyle{ -3z+9-4z+19=0}\)
\(\displaystyle{ -7z=-28}\)
\(\displaystyle{ z=4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2 \\ z=4 \\x=-3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=6-z \\ 3x-(6-z)+z=-7 \\ x+6-z-3z=-13 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=6-z\\ 3x+2z+1=0 \\ x-4z+19=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 3x+2z+1=x-4z+19=0}\)
\(\displaystyle{ 2x=-6z+18}\)
\(\displaystyle{ x=-3z+9}\)
\(\displaystyle{ -3z+9-4z+19=0}\)
\(\displaystyle{ -7z=-28}\)
\(\displaystyle{ z=4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2 \\ z=4 \\x=-3 \end{cases}}\)