Uzasadnić ze X jest podprzestrzenią R3 , znaleźć wymiar,baze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gosia1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Uzasadnić ze X jest podprzestrzenią R3 , znaleźć wymiar,baze

Post autor: gosia1207 »

1) Uzasadnij, że \(\displaystyle{ x= { a: [ x,y,z] ; x-y+z= 0 , 2x+y-z =0 }}\)
jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ R ^{3} .}\)
Znajdź wymiar i bazę tej podprzestrzeni.


2)Uzasadnij, że zbiór wektorem B jest bazą
B: b1=[1,1,1]
b2=[1,1,-1]
b3=[1,-1,-1]
oraz podaj współrzędne X względem tej bazy X=[4,-6,2]




Jeśli ktoś to rozumie..bardzo bym prosiła o najłatwiejsze wytłumaczenie...rozwiązanie.. naprawde nie mam pojecia o cow tym biega...
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Uzasadnić ze X jest podprzestrzenią R3 , znaleźć wymiar,baze

Post autor: kuch2r »

powyższe zadania były juz kilkanaście razy omawiane na tutejszym forum... polecam skorzystać z funkcji szukaj a napewno znajdziesz satysfakcjonującą cię odpowiedź..
ODPOWIEDZ