wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pete13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 mar 2009, o 18:23
Płeć: Mężczyzna

wyznacznik macierzy

Post autor: pete13 »

Obliczyć wyznacznik macierzy A, stosując rozwinięcie Laplacea wg. wybranego wiersza lub kolumny.


A= -2 1 0 1
4 0 0 0
1 2 3 4
-2 1 3 0
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-2&1&0&1\\4&0&0&0\\1&2&3&4\\-2&1&3&0\end{bmatrix} = (-1)^3 \cdot 4 \cdot det\begin{bmatrix}1&0&1\\2&3&4\\1&3&0\end{bmatrix} = -4(0+0+6-3-12-0)=-4 \cdot (-9) = 36}\)
ODPOWIEDZ