jak wyznaczyć jądro przekształcenia liniowego
np. f(x,y,z)=(x+y, y+z, x-z)
jądro jest jedno czy można wyznaczyć kilka?
jądro przekształcenia liniowego
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
jądro przekształcenia liniowego
przeciez juz po pprzeczytaniu samego tytulu watku mozna udzielic odpowiedzi... \(\displaystyle{ \ker f = \{ 0 \}}\)
- ja.rafal
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 31 sie 2004, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
jądro przekształcenia liniowego
a istnieje jakies inne niezerowe?
jesli mamy podane jądro ktore nie jest zerowe to czy to przekształcenie może być liniowe?
jesli mamy podane jądro ktore nie jest zerowe to czy to przekształcenie może być liniowe?
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
jądro przekształcenia liniowego
przepraszam, pomylka, zeby jadro zawieralo tylko zero to f musi byc monomorfizmem. jadro zawsze zawiera zero. kernel zawsze jest jeden, bo to zbior. moze miec wiecej elementow, jak f jest epimorfizmem, a nie jest monomorfizmem. prosty przyklad - \(\displaystyle{ X = \mathbb{R}, Y = \{ 0 \}, f: X \ni x \mapsto 0 Y}\). wtedy \(\displaystyle{ \ker f = \mathbb{R}}\). ale w twoim przykladzie na oko widac, ze f to monomorfizm. ale zawsze mozesz wskazac kernel z definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
jądro przekształcenia liniowego
Jądro tego przekształcenia to wcale nie 0 (tak mi się przynajmniej wydaje).
Na ćwiczeniach poznałem prosty sposób znajdowania ker i im, znając wzór przekształcenia. Robi się to tak:
1. Tworzy się macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0&0&1&0&1\\0&1&0&1&1&0\\0&0&1&0&1&-1\end{array}\right]}\)
Czyli po lewej stronie jest macierz jednostkowa, a po prawej wpisane wierszami współczynniki przy kolejnych niewiadomych.
2. Doprowadza się tę macierz do takiej postaci (stosując odpowiednie operacje na wierszach):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0&0&1&0&1\\-1&1&0&0&1&-1\\1&-1&1&0&0&0\end{array}\right]}\)
Czyli tę prawą stronę sprowadzamy do postaci schodkowej.
3. Jeżeli w prawej części macierzy jakieś wiersze się wyzerowały, to tworzymy sobie wektory o współrzędnych pobranych z części na lewo od zer i ich kombinacja liniowa to jądro. Czyli tutaj:
\(\displaystyle{ ker(f)=lin(1,-1,1)}\)
4. Teraz bierzemy już tylko prawą część pod uwagę. Tworzymy wektory o współrzędnych zczytywanych wierszami z prawej strony (oczywiście prócz tych zerowych, bo po co) i ich kombinacja liniowa to obraz. Czyli tutaj:
\(\displaystyle{ im(f)=lin(1,0,1)(0,1,-1)}\)
Mam nadzieję, że zrozumieliście, o co mi chodzi .
Na ćwiczeniach poznałem prosty sposób znajdowania ker i im, znając wzór przekształcenia. Robi się to tak:
1. Tworzy się macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0&0&1&0&1\\0&1&0&1&1&0\\0&0&1&0&1&-1\end{array}\right]}\)
Czyli po lewej stronie jest macierz jednostkowa, a po prawej wpisane wierszami współczynniki przy kolejnych niewiadomych.
2. Doprowadza się tę macierz do takiej postaci (stosując odpowiednie operacje na wierszach):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0&0&1&0&1\\-1&1&0&0&1&-1\\1&-1&1&0&0&0\end{array}\right]}\)
Czyli tę prawą stronę sprowadzamy do postaci schodkowej.
3. Jeżeli w prawej części macierzy jakieś wiersze się wyzerowały, to tworzymy sobie wektory o współrzędnych pobranych z części na lewo od zer i ich kombinacja liniowa to jądro. Czyli tutaj:
\(\displaystyle{ ker(f)=lin(1,-1,1)}\)
4. Teraz bierzemy już tylko prawą część pod uwagę. Tworzymy wektory o współrzędnych zczytywanych wierszami z prawej strony (oczywiście prócz tych zerowych, bo po co) i ich kombinacja liniowa to obraz. Czyli tutaj:
\(\displaystyle{ im(f)=lin(1,0,1)(0,1,-1)}\)
Mam nadzieję, że zrozumieliście, o co mi chodzi .
Ostatnio zmieniony 24 sty 2006, o 00:41 przez Cod, łącznie zmieniany 1 raz.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
jądro przekształcenia liniowego
o kuzwa racja...
x+y-(y+z)=x-z lol...ale w twoim przykladzie na oko widac, ze f to monomorfizm.