dzałanie wewnętrzne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pumex8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lut 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

dzałanie wewnętrzne

Post autor: pumex8 »

Mam problem. Może wydawać się banalny ale...
sprawdzamy czy działanie \(\displaystyle{ a \circ b = -2a + 3b}\) jest działaniem łącznym: \(\displaystyle{ (a \circ b) \circ c = -2(-2a + 3b) + 3c}\) Tak to powinno wyglądać ale nie wiem dlaczego przed nawiasem jest \(\displaystyle{ -2}\) a przy \(\displaystyle{ c}\) stoi \(\displaystyle{ 3}\).

tak samo nie wiem dlaczego rozwiązanie powyższego przykładu ma wyglądać tak:
\(\displaystyle{ (a*b)*c= ( \frac{a+b}{2}) *c= \frac{ \frac{a+b}{2}+c }{2}}\)
po prostu tego nie rozumiem może mi ktoś to wytłumaczyć? Z GÓRY PIĘKNIE DZIĘKUJE
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

dzałanie wewnętrzne

Post autor: Viathor »

Może tak:

\(\displaystyle{ (a \circ b)=t\\
(a \circ b)=-2a+3b=t\\
(a \circ b) \circ c=(t \circ c)\\
(t \circ c)=-2t+3b=-2(-2a+3b)+3c}\)
ODPOWIEDZ