Wyznacznik macierzy
Wyznacznik macierzy
Mam problem, musze policzyć wyznacznik macierzy a nie wiem jak to zrobić, mam mały problem, mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, wiem, że trzeba wymnożyć i otrzymać rząd zer a co później?
Macierz:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&-1&4&3\\5&1&-5&1\\1&0&3&2\\3&2&-4&-1\end{array}\right|}\)
Dzięki i pozdro.
Macierz:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&-1&4&3\\5&1&-5&1\\1&0&3&2\\3&2&-4&-1\end{array}\right|}\)
Dzięki i pozdro.
Wyznacznik macierzy
pozniej wystarczy skorzystac z rozwiniecia Laplace'a
przyklad masz, zrob to analogicznie.
przyklad masz, zrob to analogicznie.
Wyznacznik macierzy
Za cholere nie potrafie tego zaczaić, to samo robilismy na Ćwiczeniach i nie wiem
Wyznacznik macierzy
pokaz nam ze chociaz probujesz cos z tym zrobic , a nie czekasz na gotowca. W przeciwnym przypadku...wiadomo. Podpowiem ze warto "dorobic" zer w wierszu w ktorym zer masz najwiecej ( kolumna tez moze byc )
Wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&-1&4&3\\5&1&-5&1\\1&0&3&2\\3&2&-4&-1\end{array}\right|=2k1-k4; k3-3k1=\left|\begin{array}{cccc}-1&-1&1&3\\9&1&-20&1\\0&0&0&2\\7&2&-13&-1\end{array}\right|=detA=(-1) ^{3+4} \cdot 2 \cdot \left|\begin{array}{ccc}-1&-1&1\\9&1&-20\\7&2&-13\end{array}\right|=}\)?
Wyznacznik macierzy
no spoko;]
teraz mozesz skorzystać z reguly Sarrusa albo dalej z Laplace'a tak ciezko bylo?
edit
troche te operacje kolumnowe są kiepskie....bo jak pierwszą kolumne pomnozysz razy 2 to Ci sie wyznacznik zmieni. Unikaj wiec tego. Ja bym to zmienil na Twoim miejscu gdyz jest to niepoprawne.
teraz mozesz skorzystać z reguly Sarrusa albo dalej z Laplace'a tak ciezko bylo?
edit
troche te operacje kolumnowe są kiepskie....bo jak pierwszą kolumne pomnozysz razy 2 to Ci sie wyznacznik zmieni. Unikaj wiec tego. Ja bym to zmienil na Twoim miejscu gdyz jest to niepoprawne.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, o 00:14 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyznacznik macierzy
z \(\displaystyle{ -1}\) jest akurat ok.miodzio1988 pisze: troche te operacje kolumnowe są kiepskie....bo jak pierwszą kolumne pomnozysz razy 2 to Ci sie wyznacznik zmieni. Unikaj wiec tego. Ja bym to zmienil na Twoim miejscu gdyz jest to niepoprawne.
Wyznacznik macierzy
np : do pierwszego wiersza dodaj drugi wiersz i od czwartego wiersza odejmij wiersz drugi pomnozony przez 2.
Jesli NAPRAWDE chcesz sie tego nauczyc to sprobuj to sam zrobic. Ja Ci moge dawac wskazowki tego typu jak powyzej.
edit
wyszlo mi -7
Jesli NAPRAWDE chcesz sie tego nauczyc to sprobuj to sam zrobic. Ja Ci moge dawac wskazowki tego typu jak powyzej.
edit
wyszlo mi -7
Wyznacznik macierzy
Ja to rozwiązywałem kiedyś na kolokwium, ale teraz zapomniało się Ok, wynik taki sam, następna sprawa to rozwiązywanie układu równań metodą operacji elementranych. Co mam zrobić kiedy uzyskam macierz trójkątną?
Wyznacznik macierzy
Np. mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&2&4&1&3\\0&5&6&2&3\\0&0&3&4&7\end{array}\right|}\)
To jak mam odczytac?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&2&4&1&3\\0&5&6&2&3\\0&0&3&4&7\end{array}\right|}\)
To jak mam odczytac?