Mam do rozwiązania następujący układ równań: (zapisałem już w postaci macierzy - ostatnia kolumna - to kolumna wyrazów wolnych).
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak ją doprowadzić do postaci trójkątnej?
1 2 -3 1 1 -1
2 2 -1 3 -1 -1
1 1 -2 -2 1 3
3 -2 1 -2 1 10
1 -1 1 -2 -5 0
Próbowałem na wszelkie sposoby i nie wychodzi.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Metoda eliminacji Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Metoda eliminacji Gaussa
1 krok:
\(\displaystyle{ w_2-2w_1\\w_3-w_1\\w_4-3w_1\\w_5-w_1}\)
2 krok:
zamieniamy 2 wiersz z 3
3 krok:
\(\displaystyle{ w_3-2w_2\\w_4-8w_2\\w_5-3w_2}\)
4 krok:
zamienami 5 wiersz z 3
5 krok:
\(\displaystyle{ w_4-2w_3\\w_5-3w_3}\)
p.s mozliwe ze gdzies sie pomylilem
\(\displaystyle{ w_2-2w_1\\w_3-w_1\\w_4-3w_1\\w_5-w_1}\)
2 krok:
zamieniamy 2 wiersz z 3
3 krok:
\(\displaystyle{ w_3-2w_2\\w_4-8w_2\\w_5-3w_2}\)
4 krok:
zamienami 5 wiersz z 3
5 krok:
\(\displaystyle{ w_4-2w_3\\w_5-3w_3}\)
p.s mozliwe ze gdzies sie pomylilem
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Metoda eliminacji Gaussa
Wszystko w zasadzie dobrze tylko pod koniec drobny problem
Moja macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\2&2&-1&3&-1&-1\\1&1&-2&-2&1&3\\3&-2&1&-2&1&10\\1&-1&1&-2&-5&0\end{array}\right]}\)
1 krok: w2-2w1, w3-w1, w4-3w,1w5-w1
A zatem mamy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-2&5&1&-3&1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&-8&10&-5&-2&13\\0&-3&4&-3&-6&1\end{array}\right]}\)
2 krok: zamieniamy wiersz 2 z 3
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&-2&5&1&-3&1\\0&-8&10&-5&-2&13\\0&-3&4&-3&-6&1\end{array}\right]}\)
3 krok: w3 – 2w2, w4-8w2, w5-3w2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&0&3&7&-3&-7\\0&0&2&19&-2&-19\\0&0&1&6&-6&-11\end{array}\right]}\)
4 krok: zamieniamy wiersz 5 z 3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&0&1&6&-6&-11\\0&0&2&19&-2&-19\\0&0&3&7&-3&-7\end{array}\right]}\)
5 krok: w4-2w3, w5-3w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&0&1&6&-6&-11\\0&0&0&7&10&3\\0&0&0&-11&15&26\end{array}\right]}\)
Pytanie: co zrobić z -11??
Moja macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\2&2&-1&3&-1&-1\\1&1&-2&-2&1&3\\3&-2&1&-2&1&10\\1&-1&1&-2&-5&0\end{array}\right]}\)
1 krok: w2-2w1, w3-w1, w4-3w,1w5-w1
A zatem mamy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-2&5&1&-3&1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&-8&10&-5&-2&13\\0&-3&4&-3&-6&1\end{array}\right]}\)
2 krok: zamieniamy wiersz 2 z 3
Otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&-2&5&1&-3&1\\0&-8&10&-5&-2&13\\0&-3&4&-3&-6&1\end{array}\right]}\)
3 krok: w3 – 2w2, w4-8w2, w5-3w2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&0&3&7&-3&-7\\0&0&2&19&-2&-19\\0&0&1&6&-6&-11\end{array}\right]}\)
4 krok: zamieniamy wiersz 5 z 3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&0&1&6&-6&-11\\0&0&2&19&-2&-19\\0&0&3&7&-3&-7\end{array}\right]}\)
5 krok: w4-2w3, w5-3w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrrrr}1&2&-3&1&1&-1\\0&-1&1&-3&0&4\\0&0&1&6&-6&-11\\0&0&0&7&10&3\\0&0&0&-11&15&26\end{array}\right]}\)
Pytanie: co zrobić z -11??
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Metoda eliminacji Gaussa
Nie sprawdzałem całego rozwiazania, ale patrzac na ostatnią macierz to obawiam sie że ułamków nie da się uniknąć. Nie ma chyba innego wyjścia jak podzielić czwarty wiersz na 7, i nim zerować...