równanie-macierze zespolone

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

równanie-macierze zespolone

Post autor: Pumba »

Układając odpowiednie układy równań znaleźć wszystkie macierze zespolone X spełniające podane rownanie macierzowe:
\(\displaystyle{ X \cdot X^{T}=\left[\begin{array}{cc}0&2\\2&0\end{array}\right]}\)
X jest tu macierzą stopnia 2
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

równanie-macierze zespolone

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} a&c\\b&d \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0&2\\2&0 \end{bmatrix} \\
\begin{cases} a^2+b^2=0 \\ ac+bd=2 \\ ac+bd=2 \\ c^2+d^2=0 \end{cases} \\
\begin{cases} (a+bi)(a-bi)=0 \\ ac+bd=2 \\ (c+di)(c-di)=0 \\ 0=0 \end{cases} \\
\begin{cases} a=-bi \\ c=-di \\ 0=2 \end{cases} \vee \begin{cases} a=bi \\ c=-di \\ bd=1 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-bi \\ c=di \\ bd=1 \end{cases} \vee \begin{cases} a=bi \\ c=di \\ 0=2 \end{cases} \\
\begin{cases} a=bi \\ c=-di \\ bd=1 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-bi \\ c=di \\ bd=1 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ