przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
eljot89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta

przekształcenie liniowe

Post autor: eljot89 »

mam taki uklad rownan:

x+y+2z-t=2
x+z+t=0
x-y+t=o
x+z-t=2

i mam wyznaczyc obraz i jadro przekształcenia liniowego określonego na jego podstawie
Czy ktos moze mi zrobic ten przyklad i napisac co i jak robi?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: Frey »

niby że ten niejednorodny układ jest owym przekształceniem?

raczej to nie jest w ogóle przekształcenie

----
\(\displaystyle{ \varphi(x)=(x+y+2z-t-2, x+z+t, x-y+t, x+z-t-2)}\)

jak dla mnie to nie jest przekształcenie linowe.
ODPOWIEDZ