układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Gromnir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 lut 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

układ równań

Post autor: Gromnir »

Znaleźć rozwiązania układu równań jednorodnych

2x+y+3x=0
2x+2y+3z=0
x-y=0
Judasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 21 lut 2009, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 11 razy

układ równań

Post autor: Judasz »

Do kosza z tym zadaniem
Awatar użytkownika
Gromnir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 lut 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

układ równań

Post autor: Gromnir »

A to niby czemu???
Judasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 21 lut 2009, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 11 razy

układ równań

Post autor: Judasz »

A tak dla jaj.
Sama nie umiesz rozwiązać czegoś tak prostego???????????????????
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

układ równań

Post autor: miki999 »

Zgodzę się, że do kosza, ale ze względu na brak LaTex-a.

Co do samego rozwiązania:
1. Z ostatniego równania wiesz, że x=y -> podstawiasz tę zależność do powyższych równań.
*Myślę, że w 1. równaniu ostatni wyraz to 3z, a nie 3x.
2. Od 2. równości odejmujesz 1.- w celu eliminacji zmiennej 'z'.
3. Wyznaczenie ostatniej niewiadomej jest banalne.


Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Gromnir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 lut 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

układ równań

Post autor: Gromnir »

Ale mi chodzi że to jakoś zamienia się na macież wylicza się cos z tej macieży a potem podstawia.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

układ równań

Post autor: miki999 »

To proszę to sobie zapisać jako macierz. Poprzez elementarne działania na wierszach równie łatwo otrzyma się rozwiązanie.



Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Gromnir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 lut 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

układ równań

Post autor: Gromnir »

Serdecznie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ