\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&3\\0&1&0\\0&-2&-1\end{bmatrix} * X = \begin{bmatrix}0\\-2\\3 \end{bmatrix}}\)
Czy takie równanie - z jedna kolumną rozwiązuje się podobnie jak 3x3?
Proszę o pomoc
Równanie macierzowe
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a \\ b \\ c \end{bmatrix} \\
\begin{bmatrix} 1&0&3 \\0&1&0 \\0&-2&-1 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} a \\ b \\ c \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0 \\ -2 \\ 3 \end{bmatrix} \\
\begin{cases} a+3c=0 \\ b=-2 \\ -2b-c=3 \end{cases}
\begin{cases} a=-3 \\ b=-2 \\ c=1 \end{cases} \\
X = \begin{bmatrix} -3 \\ -2 \\ 1 \end{bmatrix}}\)
\begin{bmatrix} 1&0&3 \\0&1&0 \\0&-2&-1 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} a \\ b \\ c \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0 \\ -2 \\ 3 \end{bmatrix} \\
\begin{cases} a+3c=0 \\ b=-2 \\ -2b-c=3 \end{cases}
\begin{cases} a=-3 \\ b=-2 \\ c=1 \end{cases} \\
X = \begin{bmatrix} -3 \\ -2 \\ 1 \end{bmatrix}}\)