ile liniowo niezaleznych wierszy ma macierz?
1 2 1 1 3 0
-1 0 1 3 1 2
-1 -1 0 1 -1 1
1 3 2 3 5 1
i jak to sie liczy?
liczba liniowo niezaleznych wierszy
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
liczba liniowo niezaleznych wierszy
szybko liczac wychodzi ze 4 wiersz jest suma trzech pierwszych
W4=W1+W2-W3 czyli ze jest kombinacja liniowa trzech innych wierszy
chodzi o to ze kazdy wiersz mozna przemnozyc przez liczbe i dodac do dowolnego wiersza
np. mozesz do W2 dodac W1 i wtedy
W1 1,2,1,1,3,0
W2 0,2,2,4,4,2
potem do W3 tez dodac W1
W3 0,1,1,2,2,1
itd
zatem W4 jest kombinacja W1+W2-W3 wiec W4 mozna wykreślic
zostaly 3 wiersze wiec trzeba sie przyjrzec czy nie mozna jeszcze jakiegos wiersza wykreslic
W4=W1+W2-W3 czyli ze jest kombinacja liniowa trzech innych wierszy
chodzi o to ze kazdy wiersz mozna przemnozyc przez liczbe i dodac do dowolnego wiersza
np. mozesz do W2 dodac W1 i wtedy
W1 1,2,1,1,3,0
W2 0,2,2,4,4,2
potem do W3 tez dodac W1
W3 0,1,1,2,2,1
itd
zatem W4 jest kombinacja W1+W2-W3 wiec W4 mozna wykreślic
zostaly 3 wiersze wiec trzeba sie przyjrzec czy nie mozna jeszcze jakiegos wiersza wykreslic
Ostatnio zmieniony 22 lut 2009, o 16:20 przez sushi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
liczba liniowo niezaleznych wierszy
ale wlasnie w odp wychodzi 2. i nie wiem skad ten wynik.-- 22 lutego 2009, 16:19 --a to sie liczy tak jak rzad macierzy?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
liczba liniowo niezaleznych wierszy
W2=2*W3 wiec wkreslamy nastepny wiersz i zostaja tylko 2-- 22 lutego 2009, 16:30 --wiesz rzad macierzy tez mozesz liczyc dodajac wiersze(operacje na wierszach) by zrobic jak najwiecej 0
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
liczba liniowo niezaleznych wierszy
a jak Ci wyszlo, ze w4 jest suma pozostalych wierszy?
pierwszy element wiersza w4 wynosi 1, a po dodaniu wszystkich pozostalych wynik wynosi -1
pierwszy element wiersza w4 wynosi 1, a po dodaniu wszystkich pozostalych wynik wynosi -1
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
liczba liniowo niezaleznych wierszy
Można "Gaussem"
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\-1&0&1&3&1&2\\-1&-1&0&1&-1&1\\1&3&2&3&5&1\end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&2&2&4&4&2\end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\\\end{bmatrix}}\)
W ostatniej macierzy skreślamy dwa ostatnie wiersze i zostają dwa niezależne liniowo wektory i takiż (2) rząd macierzy.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\-1&0&1&3&1&2\\-1&-1&0&1&-1&1\\1&3&2&3&5&1\end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&2&2&4&4&2\\0&1&1&2&2&1\\0&2&2&4&4&2\end{bmatrix} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&2&1&1&3&0\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\\0&1&1&2&2&1\\\end{bmatrix}}\)
W ostatniej macierzy skreślamy dwa ostatnie wiersze i zostają dwa niezależne liniowo wektory i takiż (2) rząd macierzy.