zadanie z układami równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sawantil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 14 gru 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

zadanie z układami równań

Post autor: sawantil »

.. to ja może zaczne od początku, bo może będe w dalszych krokach potrzebował pomocy...

Zbadaj podany układ równań oraz wyznacz jego rozwiązanie wykorzystując metodę Cramera. Powtórz obliczenia wykorzystując metodę macierzową. Sprawdz poprawność otrzymanych wyników.
\(\displaystyle{ \left{\begin{}2x+3y-3z=4\\3x-y+z=17\\x-y-2z=1\\3x+2y-2z=11}\)

... i teraz tak:
badanie układu:
Sprawdzamy czy dany układ jest układem Cramerowskim

W=det \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&3&-3\\3&-1&1\\1&-1&-2\\3&2&-2\end{array}\right]}\)

...ale wyznacznik możemy obliczyć tylko z macierzy kwadratowej. I tu moie pytanie. jakie przekształcenie musze zrobić by otrzymać macierz kwadratową?
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

zadanie z układami równań

Post autor: tommik »

Masz 3 zmienne, to policz macierz kwadratową - wystarczy 3 na 3. Potem to, co otrzymałeś podstaw do 4. równania i sprawdź, czy się zgadza.
ODPOWIEDZ