3 rownania, 4 niewiadome

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

3 rownania, 4 niewiadome

Post autor: olicama1989 »

chcialam zapytac jak rozwiazuje sie rownania z 4 niewiadommi, jak są 3 rownania?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

3 rownania, 4 niewiadome

Post autor: Frey »

tak, samo jak wszystkie inne. Tylko wtedy wyjdzie Ci co najmniej jeden parametr.
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

3 rownania, 4 niewiadome

Post autor: olicama1989 »

a jak rozwiazac takie rownanie?
x+y+z-2n = 6
-2x+y+z+n= 3
-x+2y+3z-n =12
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

3 rownania, 4 niewiadome

Post autor: Frey »

napisz macierz, zredukuj metoda Gaussa (jak nie wiesz to czytaj na wikipedii)
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

3 rownania, 4 niewiadome

Post autor: olicama1989 »

no wlasnie nie wiem dlatego tu napisalam.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

3 rownania, 4 niewiadome

Post autor: Frey »



czytaj, masz przykład bardzo dobry
ODPOWIEDZ