układ równań - twierdzenie kroneckera-capelliego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ertunio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2009, o 16:47
Płeć: Mężczyzna

układ równań - twierdzenie kroneckera-capelliego

Post autor: ertunio »

czy ktos moglby rozwiazac uklad metoda kroneckera-capellego?

\(\displaystyle{ \begin{cases}
x - y + 2z = - 3 \\
- x + 2y - z = 5 \\
2x + y - z = 8 \end{cases}}\)


Ja próbuje próbuję i nie wychodzi :/ Nie wiem co robię nie tak.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

układ równań - twierdzenie kroneckera-capelliego

Post autor: Szemek »

tw. Kroneckera-Capelliego mówi, że układ równań posiada co najmniej jedno rozwiązanie wtedy i tylko wtedy gdy rząd macierzy współczynników jest równy rzędowi macierzy uzupełnionej (rozszerzonej)

z czym masz problem?
ertunio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2009, o 16:47
Płeć: Mężczyzna

układ równań - twierdzenie kroneckera-capelliego

Post autor: ertunio »

no tak, nie wiem czy dobrze wyznaczylem rzad macierzy... wyszedl mi 3, rzad macierzy uzupelnionej 3, parametry 3. wiec uklad jest oznaczony, lecz wyniki wychodza mi zle. mi wychodzi x=-4, y=15, z=8. Prawidlowy wynik to x=2, y=3, z=-1. czy moglbys ktos to rozwiazac i zobaczylbym gdzie mam blad?
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

układ równań - twierdzenie kroneckera-capelliego

Post autor: Dedemonn »

A czy przypadkiem tw. K-C nie używa się do wyznaczenia ILOŚCI rozwiązań, a nie do rozwiązywania układów? ...

Skoro na mocy tw. K-C układ jest oznaczony, to rozwiąż go choćby i wzorami Cramer'a.
ODPOWIEDZ