Witam! mam problem z rozwiązaniem tych macierzy.. należy pomnożyć macierz A razy B oraz B razy A jeżeli to możliwe.
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 2 & -1 & 1 \\ -3 & 0 & 2 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} 5 & -1 \\ 2 & 3 \end{bmatrix}}\)
mnożenie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
mnożenie macierzy
\(\displaystyle{ B \cdot A = \begin{bmatrix}13&-5&3\\-5&-2&8\end{bmatrix}}\)
aby pomnozyc macierz A przez B musimy transponować macierz A czyli zapisać wiersze jako kolumny
\(\displaystyle{ A^T \cdot B = \begin{bmatrix}4&-11\\-5&1\\9&5\end{bmatrix}}\)
aby pomnozyc macierz A przez B musimy transponować macierz A czyli zapisać wiersze jako kolumny
\(\displaystyle{ A^T \cdot B = \begin{bmatrix}4&-11\\-5&1\\9&5\end{bmatrix}}\)
mnożenie macierzy
Agulka nie mozemy pomnozyc macierzy A przez B. I Twoj trick w postaci transpozycji jest nietrafny. To tak jakbym ja , aby odwrocic macierz, zmienil w niej kilka wyrazow aby wyznacznik nie byl rowny zero.agulka1987 pisze:aby pomnozyc macierz A przez B musimy transponować macierz A
mnożenie macierzy
dzięki wielkie w zadaniu pisało"jeżeli to możliwe" więc po prostu tego A razy B się nie da.