wyznacznik macierzy 4x4
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 18 razy
wyznacznik macierzy 4x4
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&2&0\\0&1&-1&1\\2&1&-2&2\\1&0&1&1\end{vmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, o 14:20 przez kkk111, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 15 razy
wyznacznik macierzy 4x4
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&2&0\\0&1&-1&1\\2&1&-2&2\\1&0&1&1\end{array}\right]W _{1} - W_{4}\\ \left[\begin{array}{cccc}0&2&1&-1\\0&1&-1&1\\2&1&-2&2\\1&0&1&1\end{array}\right]W _{3} - 2W_{4}\\ \left[\begin{array}{cccc}0&2&1&-1\\0&1&-1&1\\0&1&-4&0\\1&0&1&1\end{array}\right] W=D _{41}=(-1) ^{4+1} \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&1&-1\\1&-1&1\\1&-4&0\end{array}\right]=\\=-1 \cdot (0+4+1-0+8-1)=-12}\)