odwrotna macierz 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
renatkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kud
Podziękował: 32 razy

odwrotna macierz 4x4

Post autor: renatkan »

cześć, nie mogę znaleźć jak się tworzy macierz odwrotna dla 4x4? czy mogłby ktoś rozwiązać i pokazać po kolei taką przykładową macierz, będe wdzieczna za pomoc!

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&0&1\\0&0&-1&2\\1&0&2&1\\0&0&1&0\end{bmatrix}}\)
miodzio1988

odwrotna macierz 4x4

Post autor: miodzio1988 »

Twierdzenie:

f- operacja wierszowa
Jesli \(\displaystyle{ f(A)=I}\), to \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą odwracalną i \(\displaystyle{ f(I)= A^{-1}}\)

\(\displaystyle{ (A | \right| I) \rightarrow ( I | \right| X)}\)

\(\displaystyle{ X= A^{-1}}\)

Tyle teorii

W praktyce sklejasz ze sobą macierz daną z macierzą jednostkową. Wykonujesz operacje wierszowe tak aby z macierzy danej otrzymac macierz jednostkową. Te same operacje wykonujesz na macierzy jednostkowej . Ta przerobiona macierz jednostkowa to Twoja macierz odwrotna.
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

odwrotna macierz 4x4

Post autor: Dedemonn »

Taką przykładową macierz mogę pokazać ja:

109509.htm

Spróbuj w ten sam sposób. Jeśli będzie jakiś kłopot - zapraszamy.
renatkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kud
Podziękował: 32 razy

odwrotna macierz 4x4

Post autor: renatkan »

potrzebuje krok po kroku. najlepiej jakby ktos rozpisal.
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 15 razy

odwrotna macierz 4x4

Post autor: Kapol »

Macierz odwrotna, to taka macierz która po pomnożeniu przez macierz startową daje macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&1&0\\0&0&0&1\end{array}\right]}\),
zatem tworzymy macierz z samymi niewiadomymi:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}x _{1} &y _{1}&z _{1}&a _{1}\\x _{2}&y _{2}&z _{2}&a _{2}\\x _{3}&y _{3}&z _{3}&a _{3}\\x _{4}&y _{4}&z _{4}&a _{4}\end{array}\right]}\).

Mnożymy tą macierz ze startową i mamy układ równań:
\(\displaystyle{ x _{1}+2x _{2}+x _{4}=1\\y _{1}+2y _{2}+y _{4}=0\\z _{1}+2z _{2}+z _{4}=0\\a _{1}+2a _{2}+a _{4}=0\\-x _{3}+2x_{4}=0\\-y _{3}+2y_{4}=1\\-z _{3}+2z_{4}=0\\-a _{3}+2a_{4}=0\\x_{1}+2x_{3}+x_{4}=0\\y_{1}+2y_{3}+y_{4}=0\\z_{1}+2z_{3}+z_{4}=1\\a_{1}+2a_{3}+a_{4}=0\\x_{3}=0\\y_{3}=0\\z_{3}=0\\a_{3}=1}\).

Obliczasz i wstawiasz niewiadome do macierzy.

-- 19 lutego 2009, 18:30 --

Jak dobrze obliczyłem. Macierz powinna wyglądać tak:
\(\displaystyle{ A^{1}=\left[\begin{array}{cccc}0&- \frac{1}{2} &1& \frac{5}{2} \\ \frac{1}{2} &0&- \frac{1}{2}&- \frac{3}{2} \\0&0&0&1\\0& \frac{1}{2}&0& \frac{1}{2} \end{array}\right]}\)
miodzio1988

odwrotna macierz 4x4

Post autor: miodzio1988 »

Kapol pisze: \(\displaystyle{ x _{1}+2x _{2}+x _{4}=1\\y _{1}+2y _{2}+y _{4}=0\\z _{1}+2z _{2}+z _{4}=0\\a _{1}+2a _{2}+a _{4}=0\\-x _{3}+2x_{4}=0\\-y _{3}+2y_{4}=1\\-z _{3}+2z_{4}=0\\-a _{3}+2a_{4}=0\\x_{1}+2x_{3}+x_{4}=0\\y_{1}+2y_{3}+y_{4}=0\\z_{1}+2z_{3}+z_{4}=1\\a_{1}+2a_{3}+a_{4}=0\\x_{3}=0\\y_{3}=0\\z_{3}=0\\a_{3}=1}\).
po to ludzie wymyslili macierze aby takich ukladow rownań nie trzeba bylo rozwiazywac.
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 15 razy

odwrotna macierz 4x4

Post autor: Kapol »

Nie chce komentować, bo się za bardzo nie znam, ale sądzę że do znajdywania macierzy odwrotnych np. 5x5 lub 6x6 ten sposób będzie najszybszy ponieważ nie trzeba kombinować.
miodzio1988

odwrotna macierz 4x4

Post autor: miodzio1988 »

Rzeczywiscie mało sie znasz. Spojrz sie na moj , ktory napisalem wczesniej. TO jest najszybsza metoda szukania macierzy odwrotnej.
ODPOWIEDZ