rownanie plaszczyzny zawierajace prostą i punkt

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

rownanie plaszczyzny zawierajace prostą i punkt

Post autor: bron »

mam taki problem
wyznaczyc równanie płaszczyzny zawierajacej prostą \(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y}{1}= \frac{z+1}{2}}\) i punkt P(3;1;-1).wiem ze mozna wyznaczyc sobie 2 punkty i napisac rownanie plaszczyzny z wyznacznika,a jak mozna to prosciej zrobic??
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

rownanie plaszczyzny zawierajace prostą i punkt

Post autor: crimlee »

108795.htm
bron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

rownanie plaszczyzny zawierajace prostą i punkt

Post autor: bron »

a mozna prosic o wyliczenie bo mi niewychodzi ;/.zmienna z sie zeruje ;/
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

rownanie plaszczyzny zawierajace prostą i punkt

Post autor: crimlee »

\(\displaystyle{ \vec{n} = (-2,4,0)}\)
więc płaszczyzna ma postać

\(\displaystyle{ -2(x-1) + 4 (y-0) + 0(z+1) = 0}\) no i dalej sobie wyliczasz.
ODPOWIEDZ