Znaleźć rozwiązania układu równań jednorodnych
2x+y+3x=0
2x+2y+3z=0
x-y=0
Jak wyglądało by rozwiązanie tego układnu???-- 19 lut 2009, o 15:12 --pomoże ktoś z tym zadaniem?
Znaleźć rozwiązania układu równań jednorodnych 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Znaleźć rozwiązania układu równań jednorodnych 2.
Rozwiązaniem jest trójka (0, 0, 0).
Można rozwiązać przez podstawianie. Z ostatniego x = y podstawiamy do dwóch pierwszych i odejmujemy stronami. Dostajemy y = 0. Stąd x = 0 i dalej z = 0.
Można rozwiązać przez podstawianie. Z ostatniego x = y podstawiamy do dwóch pierwszych i odejmujemy stronami. Dostajemy y = 0. Stąd x = 0 i dalej z = 0.