Odległość między płaszczyznami, macierz - zadania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
WitchKing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 sie 2006, o 01:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

Odległość między płaszczyznami, macierz - zadania

Post autor: WitchKing »

Mam problem, z dwoma zadaniami, wystarczyłyby jakieś naprowadzenia, czy co,ś w tym guście. Najlepiej jutro jeszcze. Jakby ktoś był uprzejmy podpowiedzieć.

1. Niech płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) będzie zadana równaniem \(\displaystyle{ x=0}\). zaś płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi'}\)równaniem\(\displaystyle{ \ x=2}\). Znajdź odległość między płaszczyznami \(\displaystyle{ F _{A} [\pi] \i\ F _{A} [\pi']}\) dla macierzy \(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\-1&1&0\\0&1&2\end{array}\right]}\)

2. Niech \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\-8&-1&2\\3&3&1\end{array}\right]}\). Podaj przykład macierzy\(\displaystyle{ B \in}\)\(\displaystyle{ \mathcal{M}(3x3)(\mathbb{R})}\) takiej, że \(\displaystyle{ kerF _{A}=ImF _{B}\ i \ imF _{A}=kerF _{B}}\)

3. Które cztery z pośród pięciu punktów leżą na jednej płaszczyźnie:
\(\displaystyle{ (-1,1,2),\ (0,1,3),\ (1,0,5),\ (3,-4,3),\ (5,-4,7)}\)
ODPOWIEDZ