Oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Z_i_o_M_e_K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 16 paź 2008, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 46 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Z_i_o_M_e_K »

Oblicz wyznacznik:
a) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&3\\-4&5&1&2\\2&1&4&-6\\2&-1&1&1\end{array}\right]}\)

b)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&-9&0\\1&2&3&4\\3&2&1&6\\-2&1&3&4\end{array}\right]}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: agulka1987 »

a)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&3\\-4&5&1&2\\2&1&4&-6\\2&-1&1&1\end{array}\right] W_{2}-W_{1}, W_{3}-4W_{1}, W_{4}-W{1}}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&3\\-5&3&0&-1\\-2&-7&0&-18\\1&-3&0&-2\end{array}\right] = (-1)^4 \cdot det \left[\begin{array}{cccc}-5&3&-1\\-2&-7&-18\\1&-3&-2\end{array}\right] = -70-54-6-7+270-12 = 121}\)


b)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&-9&0\\1&2&3&4\\3&2&1&6\\-2&1&3&4\end{array}\right]W_{1}-2W_{4}, W_{2}-2W_{4}, W_{3}-2W_{4}}\)

)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}5&0&15&-8\\5&0&-3&-4\\7&0&-5&-2\\-2&1&3&4\end{array}\right] = (-1)^6 \cdot det \left[\begin{array}{cccc}5&15&-8\\5&-3&-4\\7&-5&-2\\-2&1&3&4\end{array}\right] = 30+420+200-168-100-150=232}\)
ODPOWIEDZ