układ równan jednorodnych wątpliwośći

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adak49
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 lut 2009, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

układ równan jednorodnych wątpliwośći

Post autor: adak49 »

Witam, nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem zadanie,
mając układ równań miałem go rozwiazać wszystkimi sposobami, po obliczeniu wyznacznika który wyszedł zero=0 stwierdziłem że taki układ nie ma rozwiązań. Czy mógłby ktoś to sprawdzić i potwierdzić. z góry dziękuję. Po dziesięcioletniej przerwie w nauce ciężko wrócić do matematyki.

2x + z =0
x - 2y - z = 0
2x +4y + 4z = 0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

układ równan jednorodnych wątpliwośći

Post autor: »

Skoro wyznacznik wyszedł równy zero, a układ równań jest jednorodny, to oznacza to, że ma on nieskończenie wiele rozwiązań.

Q.
ODPOWIEDZ