Mam taki przykład i wychodzi mi błąd... Nie mam pojecie o co chodzi ze wynik pomimo tego ze podstawiam do wzoru źle mi wychodzi. Mi się wydaje ze po prostu gdzieś prosty błąd jest w mnożeniu... Czy mógłby ktoś rozpisać to gdzie mam błąd?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1\\3&2\end{bmatrix} \cdot X \cdot \begin{bmatrix} -3&2\\5&-3\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} -2&4\\3&-1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A\cdot X \cdot B=C}\)
\(\displaystyle{ X= A ^{-1} \cdot C \cdot B ^{-1}}\)
Wyznacznik A = 1
Wyznacznik B = -1
Odwrotna A:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\-3&2\end{bmatrix}}\)
Odwrotna B:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&2\\5&3\end{bmatrix}}\)
Odwrotne sie zgadzaja. Teraz podstawiam do wzoru i:
X= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\-3&2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} -2&4\\3&-1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3&2\\5&3\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} -7&9\\12&-14\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3&2\\5&3\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 24&13\\-34&-18\end{bmatrix}}\)
editt//
\(\displaystyle{ X \cdot X = \begin{bmatrix} 1&5\\0&1\end{bmatrix}}\)
A co z takim rownaniem? Jak je byscie rozklepali?
Równanie macierzowe
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Równanie macierzowe
w macierzy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&4 \\ 3&1 \end{bmatrix}}\)
raz masz 1, a później pojawia się -1
a to drugie:
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} a & b \\ c & d \end{bmatrix}}\)
raz masz 1, a później pojawia się -1
a to drugie:
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} a & b \\ c & d \end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&4 \\ 3&-1 \end{bmatrix}}\)Szemek pisze:w macierzy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&4 \\ 3&1 \end{bmatrix}}\)
raz masz 1, a później pojawia się -1
a to drugie:
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} a & b \\ c & d \end{bmatrix}}\)
Tak ma wygladac
Przy przepisywaniu blad byl
A za drugie to dzieki:) Juz rozwiazalem;)
ale ten Latex cieeeezki jest;d